Infopunt Grote Zeilvaart
Infopunt Grote Zeilvaart
Lezing
   
a

Zeemanstaal spreken we allemaal

Lezing met diabeelden gebaseerd op mijn gelijknamige boek

 

Een groot aantal van onze uitdrukkingen en gezegden vindt zijn oorsprong in het vroegere zeemansleven. ’Zeemanstaal’ is in ons dagelijkse woordgebruik ingeburgerd en verankerd. Normaal gesproken hebben we daar geen erg in. Maar als we er even bij stil staan kunnen we al snel enkele uitdrukkingen bedenken waarvan het duidelijk is dat ze uit de (zeil)scheepvaart afkomstig zijn.
Overstag gaan, bakzeil halen, iemand de loef afsteken en er is geen land met hem te bezeilen zijn dan al gauw gevonden. We gebruiken echter méér uitdrukkingen en gezegden die met de (zeil)scheepvaart in verband kunnen worden gebracht, waaronder een aantal waarvan dat niet meteen duidelijk is.
In de lezing laat ik een aantal uitdrukkingen en gezegden uit mijn boek de revue passeren. Iedere uitdrukking geeft aanleiding om enkele feiten uit de zeiltijd naar voren te halen. Daarmee krijgt u tevens een indruk van het zeemansleven van vroeger evenals van de omstandigheden waaronder de zeeman leefde en werkte aan boord van zijn schip en aan de wal.

De lezing duurt ongeveer 1 ½ uur afhankelijk van de wensen van de toehoorders.

 
(Aanvrager zorgt voor de aanwezigheid van een laptop, beamer en scherm)  

 

Voor meer informatie of het maken van een afspraak gaat u naar contact

 
d b f c e g
 
bottom

2021© Infopunt Grote Zeilvaart, Alle rechten voorbehouden.