Infopunt Grote Zeilvaart
Infopunt Grote Zeilvaart
over Infopunt
         
 

Vrije toegang

Het infopunt is vooral geschikt voor de 'beginnende' geïnteresseerde in de grote zeilvaart (vanaf ±1850).

Het InFopunt Grote Zeilvaart is er voor iedereen met belangstelling, hoe gering ook, voor het Grote Zeilschip. Voor hen die niet voldoende hebben aan manifestaties als Sail Amsterdam, Tersailing en Delfsail. Ook voor hen die, ondanks scheepvaartmusea, boekwerken, tijdschriften e.d. over de zeilvaart nog iets missen. In het Infopunt krijgt u namelijk persoonlijke aandacht. U kunt vragen stellen en u krijgt meteen tekst en uitleg, eventueel met behulp van de aanwezige kleine maritieme bibliotheek of één van de scheepsmodellen.

Het Infopunt geeft de bezoeker inzicht in met name de laatste periode van de Grote Zeilvaart, met als hoogtepunten de Clippertijd (1850-1870) en de Windjammers van rond en na 1900. In deze perioden kwam het zeilschip tot grote ontwikkeling als gevolg van enkele wereldgebeurtenissen, zoals de goudvonsten in Amerika en Australië. Ook de afschaffing van de Akte van Navigatie, ook bekend als de Wet van Cromwell, was van grote invloed op de ontwikkeling van het zeilschip. Terwijl de stoomvaart zich reeds aandiende als begin van het einde van de zeilvaart! Slechts een handvol zeilschepen vaart er nu nog rond, gerestaureerd dan wel nieuw gebouwd, als opleidingsschip, voor representatieve doeleinden of als charterschip.

Wist u hoe de tuigage van een clippervolschip, een bark of een schoener er in al zijn onderdelen uitziet en is opgebouwd?
En wilt u meer weten over de beroemde theeclipper de Cutty Sark, de Pamir van de Flying P-line, of de Royalist, de moderne brik van het Engelse Sea Cadet Corps? Waarin verschilt een clipper van een windjammer?
Op deze en andere vragen krijgt de bezoeker van het Infopunt een persoonlijk antwoord. De al of niet sluimerende belangstelling voor het Grote Zeilschip kan men hier verbreden en uitdiepen. Ieder kan in het Infopunt Grote Zeilvaart op zijn of haar interessegebied de voorliefde voor het Grote Zeilschip een extra dimensie geven.

 
 

Brik 'Diepzee'
Zeilend charter- en opleidingsschip

 

 

Eén van de modellen in het Infopunt is de brik 'Diepzee'(pdf) (een brik is een tweemaster met aan beide masten een kompleet stel razeilen).
Alle ra's en zeilen van dit 1.40 m lange model kunnen werkelijk bediend worden zoals dat op een echt schip ook gebeurt. Er zijn 170 bedienbare lijnen en die lopen alle vanaf de zeilen en de ra's via blokken in de mast naar hun eigen korvijnagel in de nagelbanken en zijn daar belegd. De schijnbaar ongeordende wirwar van lijnen die bij grote zeilschepen vanuit de mast aan dek komt, kan met behulp van de 'Diepzee' op een verhelderende wijze ontrafeld en verklaard worden.

Ter verlevendiging en aanvulling van het informatiemateriaal is het mogelijk voor korte of langere tijd modellen van zeilschepen aan het Infopunt Grote Zeilvaart in bruikleen te geven.
Door middel van posters, platen, enkele modellen, foto-, naslag- en boekwerken en - niet onbelangrijk - persoonlijke toelichting, krijgt men in dit informatiepunt een indruk van de zeilschepen van de Grote Zeilvaart, van Clipperschip tot heden, hun geschiedenis en ontwikkeling.

Het Infopunt Grote Zeilvaart is gevestigd in een kleine ruimte in de privé-omgeving. Het is niet openbaar toegankelijk. Een bezoek aan het Infopunt is mogelijk na telefonische afspraak (contact).

 

         
bottom

2021© Infopunt Grote Zeilvaart, Alle rechten voorbehouden.